BVBA Keurslager Derycker
Torhoutsesteenweg 46,
8400 Oostende
BTW BE0716.938.678

Blog

Kwaliteit uit onze eigen boerderij

Eerste keus rundvlees wit-blauw vrouwelijke ras. Gekweekt op een dier- en milieuvriendelijke manier en gegarandeerd 100% hormonenvrij op de eigen hoeve.

Rundvlees is de verzamelnaam van vlees van de koe, de stier of de gecastreerde stier, de os. Ook kalfsvlees is rundvlees, hoewel het door de aparte kwaliteit in een andere culinaire categorie valt. Het is een over het algemeen sappige en rode vleessoort. Bereidingswijze varieert van rauw hakken, bakken, koken, grilleren tot stoven, afhankelijk van welk deel van het rund het vlees wordt bereid en de leeftijd en mestwijze van het rund.

In België is rundvlees van jonge volwassen koeien, over het algemeen van wit-blauwe ras van de Ardennen. Het vlees van oude melkkoeien en stieren is meestal erg taai en wordt vaak getypeerd als salamivlees. Toch vindt zo nu en dan een dergelijk oud stuk vlees zijn weg naar de goedkopere supermarktschappen.

Het vlees van vrouwelijke runderen is kwalitatief het beste van smaak. Mannellijke dieren kweken op een kortere termijn meer vlees en weinig vet aan (wat dan wel ten nadele is van de smaak), dit wordt dan ook voornamelijk verkocht in de supermarkt. De vrouwelijke dieren dienen langer vetgemest te worden, waardoor men gemarbreerde (stukjes vet tussen de spierlagen) en gepersileerde (vetadertjes in het vlees) stukken vlees bekomt. Daardoor komt de smaak van het vlees ten volle tot haar recht. “KWALITEIT VERGT TIJD…”